Η τεχνολογική πρόοδος που στις μέρες μας τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει θετικά τον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων. Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες βιοτεχνίες και βιομηχανίες που επιθυμούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς εντάσσουν στην παραγωγική διαδικασία της μονάδας τους μηχανήματα συσκευασίας για να αυξήσουν την παραγωγή και να γλιτώσουν χρόνο και χρήματα.
Τα οφέλη από την χρήση μηχανημάτων συσκευασίας για τρόφιμα
H χρήση μηχανών για την συσκευασία τροφίμων παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην διασφάλιση της ποιότητας όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Τα μηχανήματα έχουν συνεχόμενη απόδοση σε υψηλή ένταση, δεν κουράζονται όπως ο άνθρωπος και με τη σωστή συντήρηση και τακτική μέτρηση δεν κάνουν λάθη. Από τη ζύγιση του προϊόντος, την τυποποίηση του μέχρι την τελική του μορφή ακολουθείται η ίδια επαναλαμβανόμενη διαδικασία που εξασφαλίζει ομοιογένεια στο τελικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο.
Μηχανές συσκευασίας λαδιού
Ένα από τα προϊόντα που διαθέτει σε αφθονία η Ελλάδα είναι οι ελιές και το λάδι τους. Αφού μαζευτεί ο καρπός που προορίζεται για λάδι και πολτοποιηθεί, αναλαμβάνουν οι μηχανές τυποποίησης και συσκευασίας. Τα γεμιστικά ογκομετρικά μηχανήματα γεμίζουν τα μπουκάλια υπολογίζοντας τον όγκο προϊόντος ανά μπουκάλι, τα πωματιστικά αναλαμβάνουν την αεροστεγή κάλυψη του μπουκαλιού με πώματα ενώ η ετικετέζα αναλαμβάνει το έργο της αποτύπωσης όλων των χαρακτηριστικών του λαδιού στην ετικέτα του μπουκαλιού. Με αυτόν τον τρόπο το λάδι είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε όλη την χώρα κι όλο τον κόσμο.
Μηχανές συσκευασίας για αρτοσκευάσματα
Η διατήρηση της φρεσκάδας των τυποποιημένων αρτοσκευασμάτων είναι πολύ σημαντική. Πρωτεύοντα ρόλο παίζει η διαδικασία παραγωγής, ο ποιοτικός έλεγχος αλλά και η ίδια η συσκευασία του προϊόντος. Στο εμπόριο υπάρχουν πλήθος μηχανημάτων για κάθετη και οριζόντια συσκευασία αρτοσκευασμάτων που εγγυώνται αεροστεγή αποθήκευση.
Κονσερβοποίηση – Κλειστικά
Η διαδικασία της κονσερβοποίησης είναι μια σύνθετη διαδικασία που προστατεύει τα τρόφιμα από την αλλοίωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αφού παραχθεί το προϊόν ακολουθεί το γέμισμα της κονσέρβας και κατόπιν η απαέρωση. Το επόμενο βήμα ανήκει στα κλειστικά μηχανήματα συσκευασίας που αναλαμβάνουν το ερμητικό κλείσιμο της κονσέρβας. Το αεροστεγές σφράγισμα της κονσέρβας επιτυγχάνεται με διπλή ραφή, δηλαδή συμπίεση δύο στρωμάτων του ελάσματος της κονσέρβας με τρία στρώματα του ελάσματος του καλύμματος. Κατόπιν ακολουθεί η αποστείρωση, η ψύξη, η κόλληση ετικετών και η αποθήκευση.
Δείτε περισσότερα για μηχανήματα συσκευασίας στο www.metrotech-hellas.gr