Τα χειροποίητα χαλιά αποτελούν την πιο απαιτητική κατηγορία χαλιών. Είναι πολύ επικίνδυνο να τα πλένουμε μόνοι μας, καθώς η υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει, όμως από την άλλη χρειάζονται συνεχή φροντίδα, για να παραμένουν καθαρά. Η συσσώρευση κοπτικής σκόνης όχι μόνο βλάπτει τη φίνα σύνθεσή τους, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί στη συγκέντρωση ακάρεων, τα οποία θρέφονται από τη σκόνη και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Συνεπώς, ο συχνός καθαρισμός και η φροντίδα του χειροποίητου χαλιού είναι μια απαραίτητη διαδικασία, η οποία όμως πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς.

Τα ταπητοκαθαριστήρια στην Αθήνα διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένες μεθόδους, για να πετυχαίνουν άριστο αποτέλεσμα στα χειροποίητα χαλιά, χωρίς να τα ταλαιπωρούν και πάντα με σεβασμό στην ευαίσθητη σύνθεσή τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν και οι οποίες μόνο να ωφελήσουν μπορούν το χαλί είναι οι ακόλουθες:

Ξηρός καθαρισμός με οικολογικά καθαριστικά

Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να καθαρίζονται χωρίς καθόλου διαβροχή με νερό. Αυτό επιτυγχάνεται με απορρυπαντικό σε μορφή αφρού, το οποίο απλώνεται πάνω στο χαλί και απορροφά τη σκόνη. Αυτό το απορρυπαντικό πρέπει να είναι οικολογικό, δηλαδή βιοδιασπώμενο, έτσι ώστε να μην αφήνει κατάλοιπα πάνω στο χαλί. Τα υπολείμματα που αφήνουν τα χημικά καθαριστικά είναι ούτως ή άλλως βλαβερά και προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, όμως ειδικά στα χειροποίητα χαλιά ενδέχεται να έχουν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές στις ίνες τους. Τα ξηρά βιολογικά καθαριστικά απομακρύνονται απλά, με την ηλεκτρική σκούπα που παρασύρει μαζί τους και τη σκόνη και τις ακαθαρσίες.

Κίτρινο μπουκάλι και πράσινα φύλλα

Βούρτσισμα

Για να είναι σίγουρο ότι δεν έχει μείνει ίχνος σκόνης ή ρύπου στις ίνες του χαλιού, απαιτείται σχολαστικό βούρτσισμα με μηχάνημα που καταλήγει σε μαλακή βούρτσα, η οποία δεν βλάπτει τις ίνες του χειροποίητου χαλιού, αλλά παγιδεύει τη σκόνη και τα μικρόβια στην επιφάνεια του χαλιού. Με το βούρτσισμα, αναζωογονείται επίσης και η όψη του χαλιού.

Βούρτσισμα χαλιού

Αδιαβροχοποίηση

Η αδιαβροχοποίηση είναι πολύ σημαντική σε όλα τα χαλιά, αλλά ειδικά στα χειροποίητα και παιδικά χαλιά είναι ακόμα περισσότερο. Με αυτή, το χαλί προστατεύεται από τους υγρούς λεκέδες, όπως ο καφές, το κρασί και χυμούς, αποκτώντας ένα στρώμα που τους αποτρέπει να εισχωρήσουν στο εσωτερικό των ινών. Με δεδομένο ότι οποιαδήποτε επαφή με την υγρασία είναι καταστροφική για το χειροποίητο χαλί, αυτή η υπηρεσία που προσφέρουν τα ταπητοκαθαριστήρια της Αθήνας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Ντυμένο νεογέννητο παιδί με παιχνίδι επάνω σε χαλί

Ποιοτικός έλεγχος

Μετά τον καθαρισμό, είναι δυνατόν να γίνει ποιοτικός έλεγχος στο χαλί, ώστε να ανευρεθούν μικρές φθορές. Η ντελικάτη σύνθεση των χειροποίητων χαλιών καθιστά αυτή τη διαδικασία κομβικό παράγοντα για τη διατήρησή τους για χρόνια. Μια μικρή τρύπα ή κάψιμο μπορεί εύκολα να γίνει μεγαλύτερο, αν δεν το προσέξετε και δεν ανακόψετε το ρυθμό φθοράς. Στα μεταξωτά χαλιά, ο ρυθμός αυτός είναι δυστυχώς γρήγορος και αποτελεί το λόγο που ακόμα και ακριβά χαλιά δείχνουν παλιά ακόμα και μετά από ελάχιστα χρόνια. Με τον ποιοτικό έλεγχο, όμως, από τους ειδικούς και τη συνακόλουθη έγκαιρη επισκευή, αυτό το δυσμενές σενάριο απομακρύνεται εντελώς.

Γυναικεία χέρια σε ραπτομηχανή