Ο καθαρισμός χαλιών είναι ένα πρόβλημα που μας απασχολεί όλους. Όσο πεντακάθαρα και αν ήρθαν τα χαλιά από το ταπητοκαθαριστήριο ή όσο καλά και αν τα πλύναμε εμείς με ατμοκαθαριστή και ειδικά απορρυπαντικά, λερώνονται υπερβολικά εύκολα. Αρκεί μια σταγόνα από κόκκινο κρασί, μια λασπωμένη πατημασιά ή η συνηθισμένη ποσότητα σκόνης, για να μοιάζει πολύ γρήγορα το χαλί ταλαιπωρημένο. Επιπλέον, αρκετά προβληματικό είναι το γεγονός ότι ήδη από την πρώτη μέρα που επιστρέφει το χαλί μας στο σπίτι αρχίζει να μαζεύει διάφορα μικρόβια στην επιφάνειά του, μικρόβια που προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικές δυσχέρειες.

katharismos-xaliwn-to-xeimwna

Η λύση, πάντως, δεν είναι να καθαρίζουμε τα χαλιά μας με τον ατμοκαθαριστή κάθε εβδομάδα. Ούτε να καλούμε κάθε δεκαπέντε μέρες το συνεργείο καθαρισμού. Ακόμα και οι φυσικές λύσεις, όπως το ξύδι, η μαγειρική σόδα και το λεμόνι, απαιτούν αρκετή ενασχόληση. Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε; Πώς ο καθαρισμός χαλιών μπορεί να γίνει απλούστερος; Υπάρχει τρόπος να κάνουμε ένα γρήγορο φρεσκάρισμα στο χαλί μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα με μηδέν κόπο;

Η απάντηση είναι ναι (με μόνη επιφύλαξη ότι το χαλί δεν είναι χειροποίητο). Και μάλιστα, με ένα απροσδόκητο υλικό που υπάρχει σε αφθονία στη Βόρεια Ελλάδα και τα ορεινά μέρη. Το χιόνι! Ο καθαρισμός του χαλιού μπορεί να γίνει με τα παρακάτω πέντε απλά βήματα:

katharismos-xaliwn-me-xioni

  • Τινάξτε το χαλί, για να απομακρυνθεί η σκόνη.
  • Απλώστε πάνω στο χαλί μια παχιά στρώση χιονιού, περίπου 10-15 εκατοστά. Μία κλασική σκούπα παλαιού τύπου αρκεί, για να κατανείμετε ομοιόμορφα την ποσότητα.
  • Τρίψτε το χιόνι πάνω στο χαλί. Ακόμα και το πιο φρέσκο χιόνι έχει μια μικρή ποσότητα αμμωνίας. Η αμμωνία, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα καθαριστικά για τα χαλιά. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τον κρύο αέρα θα προκαλέσει τη βρωμιά να στερεοποιηθεί και να απομακρυνθεί ευκολότερα.
  • Αφήστε το χιόνι πάνω στο χαλί για 20-30 λεπτά. Ύστερα, επαναλάβετε τα προηγούμενα βήματα για την άλλη πλευρά.
  • Αφαιρέστε όσο παραπάνω χιόνι μπορείτε και έπειτα κρεμάστε το χαλί. Το χιόνι θα εξατμιστεί σταδιακά χωρίς να αφήσει στο χαλί υγρασία που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του.

katharismos-xaliwn

Εννοείται ότι η λύση του χιονιού δεν είναι ένας ολοκληρωμένος καθαρισμός χαλιών. Πρόκειται για μια γρήγορη επιλογή που αφαιρεί μεγάλη ποσότητα βρομιάς και σκοτώνει τα μικρόβια χωρίς εσείς να κάνετε ουσιαστικά τίποτα. Φυσικά, το χιόνι πρέπει να είναι καθαρό και φρέσκο. Αν έχει μαυρίσει, προφανώς και δεν κάνει, ενώ αν έχει γίνει πάγος θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο χαλί. Επιπλέον, το χιόνι είναι ακατάλληλο όχι μόνο για χειροποίητα και μεταξωτά χαλιά αλλά και για όλα τα ευαίσθητα χαλιά με φίνα πλέξη. Ιδανικό είναι για μάλλινα και συνθετικά χαλιά που είναι πολύ ανθεκτικά.