Κάθε τι στα σακακια σεφ είναι φτιαγμένο με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια και έχει νόημα ύπαρξης. Το ύφασμα αποτελείται από ειδικά υλικά, ώστε να μην πιάνει φωτιά, τα μανίκια είναι όσο μακριά χρειάζεται, ώστε να προστατεύουν από εγκαύματα, και τα κουμπιά δεν είναι ραμμένα, αλλά ενσωματωμένα στο ύφασμα, για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν μέσα στο φαγητό.

Ένα, όμως, χαρακτηριστικό που συναντάμε συχνά στα σακάκια των σεφ και το οποίο δεν καταλαβαίνουμε αμέσως, είναι το λευκό τους χρώμα. Βέβαια, πολλά μαγειρικά σακάκια τον τελευταίο καιρό βγαίνουν σε διάφορα χρώματα και αρκετά έχουν ακόμα και printed μοτίβα, όμως γενικά η συντριπτική πλειοψηφία των σεφ προτιμά να φοράει άσπρα σακάκια. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το λευκό είναι το πιο δροσερό χρώμα

Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην κουζίνα είναι πολύ υψηλή, οπότε είναι λογικό ο σεφ να θέλει να φοράει ρούχα εργασίας που τον κρατούν δροσερό. Το ύφασμα του σακακιού γενικά επιτυγχάνει αυτό το στόχο, όμως το λευκό χρώμα είναι ένα ακόμα συν, μιας και δεν απορροφάει, αλλά αντίθετα αντανακλά τη ζέστη.

Μάγειρας στη κουζίνα με λευκό σακάκι του σεφ

Το άσπρο είναι σύμβολο του μάγειρα

Σε συμβολικό επίπεδο, το άσπρο είναι συνδεδεμένο στο μυαλό όλων με συγκεκριμένα επαγγέλματα και ένα από αυτά είναι και του μάγειρα. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι όποιος δουλεύει στην κουζίνα πρέπει να δίνει έξτρα εγγυήσεις καθαριότητας και φυσικά δεν υπάρχει άλλο χρώμα που συνδέεται εντονότερα στο μυαλό μας με την έννοια της καθαριότητας από το λευκό. Έτσι, ο σεφ φορώντας λευκό σακάκι ουσιαστικά φέρει ένα διακριτικό γνώρισμα, οπότε αυτό συχνά επιβάλλεται από την επιχείρηση, στην οποία εργάζεται.

Γυναίκα chef με λευκό σακάκι

Στο λευκό σακάκι φαίνονται οι λεκέδες

Βέβαια, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί πώς το λευκό προτιμάται για λόγους καθαριότητας, αφού λεκιάζει πολύ εύκολα. Μα, ακριβώς αυτό είναι ο λόγος, διότι στο άσπρο σακάκι ο κάθε λεκές θα φανεί αμέσως. Ο σεφ δεν θέλει να κρύβει τους λεκέδες, αλλά αντίθετα να γνωρίζει αμέσως ότι το σακάκι του είναι βρόμικο και να το αλλάζει. Λέγεται ότι κάθε σεφ έχει τρία σακάκια. Το ένα είναι αυτό που φοράει, το άλλο είναι το εφεδρικό του, το οποίο θα το φορέσει αν το πρώτο λερωθεί ή καεί, και το τρίτο είναι αυτό που έχει φυλαγμένο στο συρτάρι, πεντακάθαρο και σιδερωμένο, για να το φορέσει αν έρθει κάποιος επίτιμος καλεσμένος.

Όρθιος μάγειρας με λευκό σακάκι σεφ

Το λευκό καθαρίζεται ευκολότερα

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι το λευκό ύφασμα καθαρίζεται ευκολότερα. Μπορεί να λεκιάζει και ευκολότερα και ίσως με το κοινό απορρυπαντικό να μην απομακρύνεται εντελώς ο λεκές και να φαίνεται έντονα, κάτι που σε ένα σκούρο ύφασμα δεν συμβαίνει. Όμως, ένα άσπρο ρούχο μπορεί να λάμψει και να δείξει ξανά σαν καινούριο με τη χρήση λευκαντικού.

Μάγειρας με σακάκι chef μαγειρεύει λαχανικά