Τα ψυγεία είναι ίσως η βασικότερη ηλεκτρική συσκευή μέσα στο σπίτι και όταν χαλάνε, κοστίζουν πολλά χρήματα πριν καν έρθει ο τεχνικός. Το να σταματήσει να δουλεύει ένα ψυγείο ή ακόμα χειρότερα η κατάψυξή του σημαίνει καταστροφή όλων των τροφίμων και πολλές ώρες αν όχι μέρες ξεβολέματος, εκτός αν γνωρίζουμε κάποιον αξιόπιστο τεχνικό στις επισκευές ψυγείων που μπορεί να έρθει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ καλύτερο να προνοήσουμε, για να μη χαλάσει το ψυγείο μας, παρά να προσπαθούμε τελευταία στιγμή να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα. Διαβάστε, λοιπόν, παρακάτω τι πρέπει να κάνετε τακτικά, για να αποφύγετε τη δαπανηρή επισκευή του.

Κρατήστε το ψυγείο γεμάτο

Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι το ψυγείο δεν πρέπει να είναι πολύ γεμάτο, γιατί ζορίζεται, για να λειτουργήσει και να κρυώσει τα τρόφιμα. Αυτός ο μύθος όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά μπορεί να κάνει και κακό στη λειτουργία του ψυγείου σας. Οι περισσότερες επισκευές ψυγείων γίνονται επειδή ένα άδειο ψυγείο χαλάει σε βάθος χρόνου. Κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα και μπαίνει ο ζεστός αέρας μέσα, πρέπει να υπάρχει κάτι που θα απορροφήσει τη ζέστη και αυτό είναι τα διάφορα αντικείμενα που έχετε στα ράφια και την πόρτα του ψυγείου.

γεματο ψυγειο

Τσεκάρετε την πόρτα

Μία πολύ συχνή αιτία βλάβης των ψυγείων είναι ότι η πόρτα δεν κλείνει σωστά και έτσι η ψύξη χάνεται πολύ εύκολα. Αν η ψύξη χάνεται, τότε το ψυγείο πασχίζει συνεχώς να κρατήσει τη θερμοκρασία στο απαραίτητο επίπεδο, κάτι που δεν μπορεί να πετύχει. Μην στηρίζεστε πάνω στην πόρτα και προσπαθήστε να μην την παραφορτώνετε. Αν δείτε ότι δεν εφαρμόζει σωστά πάνω στο κυρίως σώμα του ψυγείου, τότε πιθανότατα θέλουν αλλαγή τα λάστιχα.

Καθαρίστε τις εσωτερικές επιφάνειες

Καλό είναι μία φορά το χρόνο να καθαρίζετε όλες τις επιφάνειες του ψυγείου. Η σωρευτική βλάβη που μπορεί να δημιουργηθεί από τα ψίχουλα των τροφών, τον πάγο και γενικά την ανεπαίσθητη αυτή βρομιά που συσσωρεύεται είναι μεγάλη και μπορείτε να αποφύγετε μια μελλοντική επισκευή του ψυγείου απλώς καθαρίζοντάς το.

Δείτε πως μπορείτε να καθαρίσετε το ψυγείο σας εδώ

καθαρισμος ψυγειου

Καθαρίστε τα πηνία

Ένας ακόμα καθαρισμός που πρέπει να κάνετε τακτικά, περίπου μία φορά το εξάμηνο, είναι τα πηνία των συμπυκνωτών στο πίσω μέρος του ψυγείου. Είναι απίστευτο το πόση σκόνη μπορούν να μαζέψουν ακόμα και σε ένα πεντακάθαρο σπίτι. Η σκόνη αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να διαχέεται ελεύθερα η θερμότητα και το ψυγείο να χάνει την αποδοτικότητά του. Μια εύκολη λύση είναι να τραβάτε λίγο το ψυγείο κάθε φορά που βάζετε σκούπα, ώστε να είστε βέβαιοι ότι απομακρύνατε την περίσσεια σκόνη.

Καθορίστε τη σωστή θερμοκρασία

Το ψυγείο πρέπει να λειτουργεί μεταξύ 3 και 5 βαθμών Κελσίου. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία δεν είναι αρκετή για τη διατήρηση των τροφίμων σας, ενώ η χαμηλότερη αναγκάζει το ψυγείο σας να ζορίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του χωρίς λόγο.

θερμοκρασια ψυγειου