Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χειροποίητα έπιπλα είναι πολύ πιο γοητευτικά και ποιοτικά από τα βιομηχανοποιημένα. Το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που τα βλέπει, στα σαλόνια, τις κρεβατοκάμαρες ή τις τραπεζαρίες. Οι διαφορές, αν και συχνά δεν μπορούν να προσδιοριστούν εύκολα με λόγια, είναι ιδιαίτερα φανερές. Αφού τα χειροποίητα έπιπλα αποπνέουν μία φινέτσα που τα καθιστά αθάνατα. Έτσι, δεν είναι καθόλου απορίας άξιο που τόσοι άνθρωποι αποφασίζουν να επενδύσουν σε αυτά ως μια αξία στο σπίτι τους που θα κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Η απόσβεση είναι δεδομένη αφού η ποιότητά τους παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Φυσικά, όσο ανθεκτικά και αν είναι αυτά τα έπιπλα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται φροντίδα. Το αντίθετο μάλιστα, χρειάζονται αρκετή φροντίδα και σεβασμό για να μη χάσουν τη λάμψη και τη γοητεία τους. Αφού είναι δημιουργημένα από φυσικά υλικά. Ακολουθήστε συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να έχετε έπιπλα που μοιάζουν σαν καινούρια ακόμα και μετά από πολλά χρόνια.
Καθαρισμός Ξύλινων Επίπλων
Για τον καθαρισμό των ξύλινων επίπλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο τα ειδικά καθαριστικά για ξύλινες επιφάνειες. Το νερό καθώς και πολύ ελαφρά και ουδέτερα απορρυπαντικά. Καθαριστικά που περιέχουν χλωρίνη, ασετόν, διαλύτες αλλά και λειαντικά απορρυπαντικά διαβρώνουν την επιφάνεια του επίπλου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί με τα μεταλλικά σφουγγαράκια ή τα υφάσματα για αδροποίηση των επιφανειών. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο υγρό πανί ή πολύ μαλακό σφουγγάρι. Στη συνέχεια, η οποιαδήποτε υγρασία πρέπει να αφαιρείται με ένα στεγνό πανί. Φυσικά το καλύτερο από όλα είναι να το καθαρίζετε με σκέτο πανί.
Καθαρισμός Δερμάτινων Επίπλων
Όσον αφορά στον καθαρισμό των δερμάτινων κομματιών των επίπλων ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με βαμβακερό πανί. Ενώ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικό καθαριστικό για δέρματα και έπειτα να εφαρμόζετε κάποια ειδική κρέμα για λάμψη και αναζωογόνηση του φυσικού αυτού υλικού.
Αδιαβροχοποίηση
Καλό είναι, επίσης να μεριμνάτε για την αδιαβροχοποίηση του επίπλου ώστε να δημιουργείται ένα προστατευτικό στρώμα που θα εξασφαλίσει ότι οι πόροι του δέρματος δεν έρθουν σε επαφή με υλικά που μπορεί να το διαβρώσουν, βρωμίσουν ανεπανόρθωτα ή να το θαμπώσουν. Για δύσκολους λεκέδες, όπως λάδι, γράσο, κρασί και αίμα, είναι πολύ σημαντικό να σκουπίσετε αμέσως με βαμβακερό πανί το λεκέ έτσι ώστε να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη ποσότητά του αφού το δέρμα είναι πολύ απορροφητικό. Αν όμως αν δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της αδιαβροχοποίησης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μείνει κάποιο σημάδι ακόμα και αν κάνετε επαγγελματικό καθαρισμό έπειτα.
Έκθεση στο φως και την υγρασία
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει τα ξύλινα και τα δερμάτινα χειροποίητα έπιπλα. Καλό είναι να τραβάτε περιστασιακά τις κουρτίνες ώστε να μην επιβαρύνετε τα έπιπλα σας. Επιπλέον, τις πρώτες εβδομάδες που έχετε φέρει στο σπίτι την τραπεζαρία ή κάποιο άλλο χειροποίητο έπιπλο, μην το επιβαρύνετε τοποθετώντας του βαριά αντικείμενα. Αφού μπορεί να αφήσουν σημάδια και γρατζουνιές και σίγουρα θυμηθείτε να τα προστατεύσετε από την έκθεση στο φως. Τέλος, αν έχετε ξύλινα έπιπλα σε σημεία με πολλή υγρασία, σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε τακτικά το κλιματιστικό ή κάποιον αφυγραντήρα για να απομακρύνουν την υγρασία από το χώρο, η οποία μπορεί να βλάψει ιδιαίτερα το έπιπλο.