Η Mouser Electronics Inc. και ο σελέμπριτι μηχανικός Grant Imahara ανακοίνωσαν τη δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας έρευνας και διάσωσης με drones, που θα ελέγχεται απευθείας από μια online εφαρμογή.  Η πλατφόρμα ονομάζεται GlobalARC και αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις ομάδες έρευνας και διάσωσης συντονίζοντας περισσότερα από ένα drones την ίδια στιγμή, από οπουδήποτε στον κόσμο και για διάφορες τοποθεσίες, από θάλασσες μέχρι βουνοπλαγιές.

Τα drones της GlobalARC θα είναι εξοπλισμένα με μία σειρά πολύπλοκων αισθητήρων όπως αισθητήρες θερμότητες, εικόνας, χημικών και ακτινοβολίας. Τα drones αυτά είναι πολύ χρήσιμα στην περίπτωση σύνθετων φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, γιατί θα είναι δυνατός ο συντονισμός όλων των σωμάτων ασφαλείας, πυροσβεστικής, αστυνομίας και ορειβατών διασωστών. Με την πρόσβαση σε ένα κοινό διαχειριστικό κέντρο, οι επιτελείς της έρευνας θα μπορούν να λάβουν άμεσες πληροφορίες και να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις ομάδες διάσωσης..

151021_ft_droneΤα drones διαθέτουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά μέσα έρευνας όπως τα ελικόπτερα. Ειδικότερα το κόστος είναι χιλιάδες φορές μικρότερο. Τα drones, επίσης, μπορούν να πλησιάσουν πιο κοντά, σε πολύ περισσότερο δυσπρόσιτα σημεία, χρειάζονται ελάχιστο χρόνο ετοιμασίας, και μπορούν να αναπτυχθούν στο πεδίο ταχύτερα.

Η Ελβετική υπηρεσία διάσωσης είναι ο πρωτοπόρος στη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μέσων και συνεργάζεται με την εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας για την χρήση drones στην ορεινή διάσωση. Τα drones, εκτός των άλλων, διαθέτουν κάμερες νυκτός και κάμερες θερμότητας, και χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά σκυλιά έρευνας και διάσωσης.

Τα drones κάνουν την έρευνα για τους αγνοούμενους και στη συνέχεια οι διασώστες μεταφέρονται με τα σκυλιά στο πλησιέστερο δυνατό σημείο που προσφέρει πρόσβαση στους αγνοουμένους. Προς το παρόν, μόνο πέντε πιλότοι drone έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση για το χειρισμό των μέσων αυτών, σε μία χώρα που ετησίως πρέπει να αντιμετωπίσει είκοσι χιλιάδες ατυχήματα ορειβατών και τρεις χιλιάδες συμβάντα αγνοουμένων.

Η βασική διαφορά το μοντέλο της Globarc, είναι ότι οι Ελβετικές αρχές σκοπεύουν να εντάξουν την πτήση και χρήση των drones στα προγράμματα εκπαίδευσής τους, ώστε να υπάρχει υποστήριξη της έρευνας και διάσωσης σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κεντρικό. Το ελβετικό μοντέλο έχει ήδη δοκιμαστεί σε τρεις περιστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Μια από τις βασικές εφαρμογές είναι στα δασωμένα σημεία όπου η βλάστηση εμποδίζει την θέα των εναέριων μέσων.

Σε μια άλλη χώρα, στην Ιρλανδία, η DroneSAR αναπτύσσει το απαιτούμενο λογισμικό για την ενσωμάτωση των drones στην έρευνα και διάσωση. Ήδη έχει κυκλοφορήσει ένα app που συλλέγει, αναλύει και μεταφέρει πληροφορίες από το σημείο του συμβάντος στα πληρώματα διάσωσης καθώς και ζωντανή εικόνα και βίντεο. Το software, παράλληλα, λαμβάνει τις συντεταγμένες θέσης GPS και τις μεταδίδει στο συντονιστικό κέντρο για ταχύτερη πρόσβαση.  Σε περιπτώσεις που το συμβάν είναι εν εξελίξει, τα drones στέλνουν τις συντεταμένες στην εφαρμογή που, ακολούθως, στέλνονται με SMS στα συνεργεία διάσωσης.

Η διαφορά της εφαρμογής αυτής είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία του εδάφους της περιοχής, προκειμένου να δημιουργηθούν επαναλαμβανόμενα μοτίβα πτήσης και  να προσαρμοστούν στα δεδομένα της περιοχής. Παράλληλα, η εφαρμογή υπολογίζει την πιθανότητα διάσωσης με βάση το επιλεγμένο πρόγραμμα πτήσης. Αλλάζοντας προγράμματα και προσαρμόζοντάς τα, οι διασώστες αυξάνουν το ποσοστό επιτυχίας της αποστολής τους.