Οι τραπεζαρίες, παντός τύπου, αποτελούν στοιχεία επίπλωσης που συναντώνται σε πολλά σημεία του σπιτιού, εσωτερικά ή εξωτερικά. Βέβαια, η σκέψη στροβιλίζει κυρίως στην «κεντρική» τραπεζαρία, που στη σύγχρονη κατοικία βρίσκεται σε κομβικό μέρος και συνδέεται άμεσα με το χώρο υποδοχής των καλεσμένων. Ανάλογα με το χώρο τοποθέτησης προσδιορίζεται και το ύφος που ταιριάζει στην εκάστοτε τραπεζαρία.

Οι τραπεζαρίες στην παραδοσιακή τους προσέγγιση, στην κλασική μορφή των κατοικιών, ήταν ενσωματωμένες στην αυτόνομη κουζίνα ή το άνετο σαλόνι. Βέβαια πάντα υπήρχαν και τα αντίστοιχα είδη τραπεζαρίας που χρησιμοποιούνταν στην αυλή ή στη βεράντα. Σίγουρα η τελική επιλογή για το στυλ που θα προκριθεί εξαρτάται και από την ίδια τη μορφή της οικίας, αστική ή εξοχική, αν πρόκειται για μονοκατοικία, οροφοδιαμέρισμα ή διαμέρισμα.

Konstantaras.net - Χειροποίητα Έπιπλα - Τραπεζαρίες

Κουζίνα – διάδρομος – τραπεζαρία και υπνοδωμάτια, διαμορφωμένα με μια λογική αλληλουχίας, ως «συγκοινωνούντα δοχεία», σχηματίζουν την εσωτερική δομή μιας παραδοσιακής κατοικίας. Μια απλή αναδρομή στο παρελθόν μας παραπέμπει σε μια εντελώς διαφορετική κατασκευαστική φιλοσοφία, με έμφαση στην ευρύτητα των χώρων, τα ψηλά ταβάνια και τα πολλά ποικίλα κλασσικά έπιπλα, όπως μπουφέ, κομοδίνα κτλ.

Η σύγχρονη τραπεζαρία

Στη σύγχρονη εποχή βιώνουμε την κατασκευαστική πρακτική του minimal. Αυτή προϋποθέτει την αξιοποίηση κάθε σπιθαμής του χώρου, κυρίως στα διαμερίσματα των σύγχρονων πολυκατοικιών. Παράλληλα μετεξελίσσεται και η φιλοσοφία της διακόσμησης, με την επικράτηση της αντίληψης ότι ο χώρος πρέπει να είναι σχετικά ανάλαφρος σε ό,τι αφορά την ποσότητα και την πυκνότητα των επίπλων στο χώρο.

Konstantaras.net - Τραπεζαρίες - Τραπεζαρία Evenos

Στη λογική αυτή επικρατεί η δόμηση μιας ενιαίας σαλονοτραπεζαρίας, με την κουζίνα να βρίσκεται στην προέκτασή της. Συνήθως διαχωρίζονται με ένα πάσο. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως πάγκος παρασκευής του καθημερινού φαγητού, ακόμα και ως τραπέζι βρώσης, για τα οικογενειακά γεύματα της ημέρας. Ο τρόπος κατασκευής της κουζίνας, το υλικό, το χρώμα θα πρέπει λοιπόν να συνδυάζονται αρμονικά με το υπόλοιπο σπίτι.

Τα χειροποίητα έπιπλα στις τραπεζαρίες

Τα χειροποίητα έπιπλα έχουν γενικά τη δική τους χάρη και ιδιαίτερη αισθητική, ανάλογα βέβαια με το ταλέντο, καθώς και το μεράκι του μάστορα. Υπάρχει η δυνατότητα για προσαρμογή στις ανάγκες, τις διαστάσεις και το συνολικό ντεκόρ της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και για τις τραπεζαρίες. Επίσης επιλέγουμε το καταλληλότερο ξύλο ως υλικό κατασκευής, καρυδιά, κερασιά, οξιά κτλ. Ο κατασκευαστής, χωρίς την υποχρέωση «υπαγωγής» σε καλούπια, διαθέτει τις δικές του προσωπικές δυνατότητες για να δημιουργήσει, με καλαίσθητα αποτελέσματα.

Konstantaras.net - Τραπεζαρίες - Τραπεζαρία Manto

Μια ιδιαίτερη κατηγορία είναι οι τραπεζαρίες εξωτερικών χώρων. Μπορεί να είναι είτε μεταλλικές είτε ξύλινες κατασκευές. Εδώ, για να πετύχουμε τον κατάλληλο συνδυασμό, που θα επιφέρει και αρμονία, λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο το ύφος της κατοικίας, αλλά και παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως είναι η τοποθεσία, πόλη, βουνό, θάλασσα, ύπαιθρος κτλ.

Οι τραπεζαρίες κατέχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στην επίπλωση και τη διακόσμηση μιας κατοικίας. Οπωσδήποτε η τελική επιλογή πρέπει να πραγματοποιείται με γούστο και «σεβασμό» στο χώρο και τις ιδιαιτερότητές του. Τα χειροποίητα έπιπλα σίγουρα κοστίζουν λίγο παραπάνω, έχουν όμως χάρη και πολλά πλεονεκτήματα.