Τα φάρμακα αποτελούν ένα ευπαθές προϊόν που απαιτείται να φυλάσσεται με τέτοιον τρόπο και υπό τέτοιες συνθήκες, ώστε να προστατεύεται από την υγρασία και τη θερμοκρασία, για να διατηρεί όλα τα συστατικά του αναλλοίωτα και να επιτελεί τον σκοπό του. Παλαιότερα, όλα τα φάρμακα φυλάσσονταν στο ψυγείο, όμως πλέον η κινητικότητα και η διάθεση στην αγορά των φαρμάκων χρειάζεται και άλλους τρόπους φύλαξής τους. Έτσι, το βάρος πέφτει στην συσκευασία, η οποία έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τα φάρμακα μακριά από τους παράγοντες που προκαλούν την αλλοίωσή τους. Με ποια μηχανήματα συσκευασίας επιτυγχάνεται αυτό το αποτέλεσμα που έχει φέρει επανάσταση στη σύγχρονη φαρμακευτική βιομηχανία ρίχνοντας τις τιμές και αυξάνοντας κατά πολύ τη διάρκεια ζωής των σκευασμάτων;
Μηχανήματα ελέγχου βάρους και μετρητικά συστήματα
Στα φάρμακα, η δοσολογία κάθε ουσίας και το βάρος του τελικού προϊόντος παίζουν τεράστιο ρόλο για την επίδραση και την ασφάλεια του φαρμάκου. Έτσι, σε πρώτη φάση αναλαμβάνουν τα ζυγιστικά και μετρητική μηχανήματα συσκευασίας, τα οποία εγγυώνται ότι σε κάθε συσκευασία θα τοποθετηθούν ποσότητες που αφενός αντιστοιχούν στην ενδεδειγμένη δόση κάθε ουσίας και αφετέρου ανταποκρίνονται στον αριθμό που ο κατασκευαστής έχει θέσει για κάθε κουτί. Συνεπώς, αυτά τα μηχανήματα συσκευασίας μετρούν, για παράδειγμα, το βάρος κάθε χαπιού, ώστε να διαπιστώνεται αν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά και τον αριθμό των χαπιών που θα μπουν σε κάθε κουτί ή blister.
Μηχανήματα πλήρωσης
Τα μηχανήματα πλήρωσης γεμίζουν την συσκευασία, για την οποία είναι προγραμματισμένα, με το κατάλληλο φάρμακο. Έτσι, υπάρχουν μηχανήματα πλήρωσης blister, σωληναρίων, κουτιών, γυάλινων δοχείων, καψουλών, αμπουλών, καρτονετών, συριγγών και φιαλιδίων. Αυτά τα μηχανήματα είναι αυτόματα ή ημιαυτόματα και συνεργάζονται με άλλα μηχανήματα συσκευασίας, όπως τα μηχανήματα σφράγισης των καπακιών.
Μηχανήματα επεξεργασίας φαρμάκων
Κάποια φάρμακα υπόκεινται σε έξτρα επεξεργασία για τις ανάγκες της προώθησής τους στην αγορά. Υπάρχουν φάρμακα, στα οποία γίνεται αφύγρανση, ψεκασμός κόλλας ή αρωμάτων, επικάλυψη με ζάχαρη και άλλα υλικά, βαφή ή αποκονίωση, και για αυτά τα φάρμακα υπάρχουν τα αντίστοιχα μηχανήματα που βρίσκονται σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μηχανήματα συσκευασίας, για να προκύψει το τελικό προϊόν, το οποίο όχι μόνο θα περιέχει τη φαρμακευτική ουσία αλλά θα είναι και εύγευστο για τον τελικό καταναλωτή.
Συστήματα πλυσίματος μηχανημάτων και σκευών
Στη φαρμακευτική βιομηχανία είναι απαραίτητα και ειδικά μηχανήματα, τα οποία πλένουν και αποστειρώνουν τα μηχανήματα συσκευασίας. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας του φαρμάκου, αφού πληρείτε η προϋπόθεση ότι έχουν απομακρυνθεί σχολαστικά από όλες τις επιφάνειες που έρχονται σε άμεση επαφή με το φάρμακο μικροοργανισμοί που μπορούν να βλάψουν τη δραστική ουσία.
Ετικετέζες
Οι ετικετέζες παίζουν τεράστιο ρόλο στη συσκευασία φαρμάκων, αφού η ετικέτα επιτελεί επιπλέον ρόλους σε σχέση με την ετικέτα τροφίμων. Έτσι, η ετικέτα στα φάρμακα δεν είναι μόνο διαφημιστικό μέσο προώθησης του brand με διακριτική λειτουργία αλλά και εξασφαλιστικό μέσο της ασφάλειας του φαρμάκου, αφού αναγράφει τα δραστικά του συστατικά και προτείνει τη δοσολογία. Οι ετικετέζες επικολλούν την ετικέτα ανάλογα με το υλικό και το σχήμα τις συσκευασίας και συνήθως αποτελούν τον τελευταίο σταθμό στις αυτόματες ή ημιαυτόματες γραμμές συσκευασίας φαρμάκων.