Με την εγκληματικότητα να βρίσκεται στα ύψη στην Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφασίζουν να εγκαταστήσουν σύστημα με κάμερες παρακολούθησης, έτσι ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία τους αλλά φυσικά και την ασφάλεια των ίδιων και των προσώπων γύρω τους. Ωστόσο, ο νόμος είναι αυστηρός και συγκεκριμένος όσον αφορά στη χρήση των καμερών ασφαλείας από τους ιδιώτες, διότι πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα και για τα προσωπικά δεδομένα του ατόμου. Έτσι, έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο από διατάξεις, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε, όταν τοποθετείτε κάμερες παρακολούθησης στο σπίτι ή την επιχείρησή σας.

 

Γνωστοποίηση στην αρχή

Πριν εγκαταστήσετε την κάμερα παρακολούθησης, θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αυτή την εγκατάσταση. Επίσης, όσο διατηρείτε το σύστημα βιντεοεπιτήρησης, θα πρέπει να γνωστοποιείτε στην Αρχή οποιαδήποτε μεταβολή του, όπως προσθήκη, αφαίρεση ή επανατοποθέτηση καμερών.

Πότε δεν απαιτείται γνωστοποίηση

Η μοναδική περίπτωση, στην οποία δε χρειάζεται να γνωστοποιήσετε στην Αρχή την τοποθέτηση καμερών ασφαλείας είναι αν αυτές λαμβάνουν δεδομένα αποκλειστικά από τον ιδιωτικό σας χώρο, όπως στην περίπτωση της εγκατάστασης μέσα στο διαμέρισμα ή σε μονοκατοικία, όπου οι κάμερες τραβούν εικόνες μόνο από τον ιδιωτικό χώρο, δηλαδή τον κήπο. Επίσης, αν η κάμερα παρακολούθησης βρίσκεται έξω από την πόρτα του διαμερίσματός σας, εφόσον δεν αποθηκεύει εικόνα και ήχο, όπως όταν χρησιμεύει για να βλέπετε ποιος σας χτυπάει το κουδούνι, τότε δεν έχετε υποχρέωση γνωστοποίησης. Γενικά, όταν η καταγραφή μέσω των καμερών ασφαλείας γίνεται για καθαρά οικιακή χρήση, τότε αυτή δεν εμπίπτει στο πλαίσιο του νόμου 2472/1997.

καμερες ασφαλειας σπιτιου

Συναίνεση ενοίκων ορόφου

Αν εγκαταστήσετε κάμερα παρακολούθησης έξω από την πόρτα του διαμερίσματός σας, εφόσον αυτή καταγράφει εικόνα και ήχο, θα πρέπει να τη γνωστοποιήσετε στην Αρχή, αλλά θα έχετε και μια επιπλέον υποχρέωση. Επειδή οι υπόλοιποι ένοικοι του ορόφου ενδέχεται να διέρχονται μπροστά από την κάμερα, τότε θα πρέπει να λάβετε τη συναίνεσή τους για τη χρήση του συστήματος. Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί ομοφωνία, τότε απαιτείται να συμφωνήσουν τα 2/3 των ενοίκων του ορόφου, με αντιστοιχία μίας ψήφου για κάθε διαμέρισμα.

Κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικίας

Για να εγκατασταθούν κάμερες ασφαλείας στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, εκτός από τη γνωστοποίηση στην Αρχή απαιτείται και η απόφαση του αρμόδιου οργάνου για τη διαχείριση της πολυκατοικίας, όπως αυτό ορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας. Αν ο κανονισμός προβλέπει την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, τότε ακολουθείται η διαδικασία που αυτός προβλέπει. Αν όχι, τότε εκτός από την απόφαση του αρμοδίου οργάνου (π.χ. της συνέλευσης της πολυκατοικίας) χρειάζεται και η συναπόφαση των 2/3 των ενοίκων με μία ψήφο να αναλογεί σε κάθε κατοικημένο διαμέρισμα.

Παρακολούθηση εργαζομένων

Η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε επιχείρηση με στόχο την παρακολούθηση των εργαζομένων είναι παράνομη. Παρόλο που το εσωτερικό του ακινήτου αποτελεί ιδιωτικό χώρο, ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να καταγράφει με ήχο και εικόνα και κατόπιν να επεξεργάζεται τις κινήσεις του προσωπικού του. Στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, δεδομένης της σχέσης εξάρτησης των υπαλλήλων προς τον εργοδότη, η σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων δεν επιφέρει καμία αλλαγή στην παρανομία της πράξης.

καμερα παρακολουθησης στον χωρο εργασιας