Η ψηφιακή εξαφάνιση – κάποτε την έλεγαν και ψηφιακή αυτοκτονία – είναι πάλι στο προσκήνιο, χάρη σε ένα online service που ανέπτυξαν δύο Σουηδοί προγραμματιστές με τον εύσχημο τίτλο deseat.me. To service είναι σχεδιασμένο να εντοπίζει όλα τα site που έχετε κάνει subscribe, sign-in, τα fake accounts και τα apps στα οποία έχετε δώσει authorization (που σημαίνει ότι έχετε καταθέσει την ψηφιακή σας ταυτότητα).

Για να εξαφανίσετε τα ίχνη σας, πρέπει να δώσετε το email και τον κωδικό που χρησιμοποιήσατε για να κάνετε εγγραφή, δηλαδή το βασικό σας e-mail. Σε αυτόν τον λογαριασμό, λογικά, είναι συνδεδεμένοι όλοι οι λογαριασμοί e-mail που έχετε δημιουργήσει κατά καιρούς. Αυτό από μόνο του εγείρει κάποια ζητήματα ασφάλειας, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ακουστεί παρατράγουδα για το deseat.me που χαίρει γενικής εμπιστοσύνης.

Οι δημιουργοί του deseat.me είναι ο Wille Dahlbo και ο Linus Unnebäck και ισχυρίζονται ότι καμία πληροφορία δεν αποθηκεύεται στους server τους. Αυτό έχει μια βάση, με την έννοια ότι αποκλείεται οι Σουηδοί προγραμματιστές να έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν τόσο μεγάλους όγκους πληροφορίας. Επίσης, ισχυρίζονται ότι το λογισμικό τρέχει στον υπολογιστή του χρήστη αντί για τους server του deseat.me. Ωστόσο, υποθετικά μιλώντας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει επιλεκτικά.

delete-online-dataΜία άμεση πρακτική εφαρμογή είναι η διαγραφή των διαφημιστικών μηνυμάτων, ειδικά αυτών που δεχόμαστε από παλιές εγγραφές. Προς το παρόν, το service υποστηρίζει μόνο λογαριασμούς Gmail και διαγράφει βασικούς λογαριασμούς όπως το Facebook και το Twitter. Από την άλλη πλευρά, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο αν θέλετε να διαγράψετε εν μία νυχτί post που έχετε κάνει στο Facebook και έχετε μετανιώσει.

Μία άλλη πρακτική εφαρμογή που αξίζει να εξετάσετε αφορά τις επιθέσεις χάκερ, τα spamming attacks και τα ψευδή viral news που κλέβουν τα κλικ σας. Όλες αυτές οι επιθέσεις βασίζονται σε κάποιο mail που κάπου – κάποτε καταθέσατε σε ένα κάποιο online service, που με τη σειρά του έγινε αντικείμενο hacking. Μην ξεχνάτε, ότι τα περισσότερα service λειτουργούν με το login του Gmail, του Facebook και του Twitter, άρα το email σας σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη αξία για τους χάκερ από ό,τι είχε παλιότερα. Επίσης, είναι δυνατόν να γίνει επίθεση και στα τρία service αν τα χρησιμοποιείτε κατά κόρον και δεν κάνετε ξεχωριστό sign-up, όπως η πλειοψηφία των χρηστών.

Μια άλλη λειτουργία που προσφέρει το Deseat.me είναι άμεσα link στα unsubscribe pages διαφόρων service ώστε να το κάνετε εσείς χειροκίνητα.

Τι μέλλει γενέσθαι; Το σίγουρα είναι, είναι πως οι μεγάλες εταιρείες θα αντιδράσουν αφού κερδίζουν από την ισχυροποίηση της θέση τους στην αγορά. Λογικά, οι μεγάλοι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν το unsubscribe σας μέσω του deseat.me. Και φυσικά θα ξεκινήσει ένας «προγραμματιστικός» αγώνας, στον οποίο τα φαβορί μάλλον έχουν τον πρώτο λόγο.

Κατά τα άλλα, αν θέλετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του deseat.me μάλλον θα πρέπει να βιαστείτε και να κάνετε τα unsubscribe πριν βρεθεί το αντίδοτο. Θυμηθείτε, επίσης ,ότι πολλά service δεν διαγράφουν εντελώς τα προσωπικά σας στοιχεία αλλά παγώνουν τον λογαριασμό για ένα χρονικό διάστημα και μετά τον διαγράφουν.