Τα ανωστρώματα είναι μια σχετικά καινούρια τάση που έχει έρθει και στην Ελλάδα και έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρόκειται για ένα λεπτό στρώμα πάχους 5-6 εκατοστών, το οποίο τοποθετείται πάνω από το στρώμα ύπνου και προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα. Ουσιαστικά, το ανώστρωμα βελτιώνει κατά πολύ την αίσθηση του στρώματος και προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση χαλάρωσης που συμβάλλει στον ξεκούραστο ύπνο, τον οποίο όλοι χρειαζόμαστε. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ανωστρώματα.

Γιατί χρειάζομαι ανώστρωμα;κρεβάτι που δεν έιναι στρωμένο

Το ανώστρωμα έχει τα εξής ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη:

  • Προστατεύει το στρώμα. Επειδή απορροφά τους κραδασμούς και την υγρασία του σώματος, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του στρώματος για πολλά χρόνια.
  • Βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, επειδή προσφέρει μεγαλύτερη ελαστικότητα σε σχέση με μόνο το στρώμα.
  • Συμπληρώνει την υποστήριξη που προσφέρει το στρώμα, βελτιώνοντας την αίσθηση που αυτό μας δίνει. Αν νιώθετε, για παράδειγμα, ότι το υπάρχον στρώμα είναι πολύ σκληρό, τότε ένα ανώστρωμα θα αγκαλιάσει αρμονικά το σώμα και θα μειώσει την πίεση που ασκείται στις καμπύλες του, γεμίζοντας τα κενά σημεία.
  • Πλένεται ευκολότερα από το στρώμα. Συνεπώς, είναι βασικός παράγοντας στη σωστή υγιεινή του στρώματος.

Ποια είδη ανωστρωμάτων υπάρχουν;ανακατεμένα σκεπάσματα

Γενικά, τα είδη των ανωστρωμάτων είναι αντίστοιχα με τα είδη των στρωμάτων με βάση τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιούνται:

  • Ανωστρώματα latex: Τα ανωστρώματα με latex είναι μαλακά και ανατομικά, οπότε προσαρμόζονται πλήρως στις καμπύλες του σώματος χωρίς να ασκούν πίεση. Επίσης, είναι υποαλλεργικά και προσφέρουν φυσική αίσθηση.
  • Ανωστρώματα αφρού: Τα ανωστρώματα αφρού είναι επίσης ανατομικά και αγκαλιάζουν αρμονικά το σώμα με ομοιόμορφη άσκηση πίεσης. Είναι μέτριας σκληρότητας, οπότε ενδείκνυνται για ανθρώπους χωρίς ορθοπεδικά προβλήματα και με σχετικά χαμηλό σωματικό βάρος.
  • Ανωστρώματα memory foam: Τα ανωστρώματα memory foam αποτελούν υποκατηγορία των ανωστρωμάτων αφρού, όμως διαθέτουν εξελιγμένη τεχνολογία με τη χρήση του προηγμένου υλικού viscoelastic. Το υλικό αυτό κάνει το ανώστρωμα να «θυμάται» το σώμα του κάθε ανθρώπου και να προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες του.

Πότε είναι απαραίτητο το ανώστρωμα;σεντόνια πάνω σε κρεβάτι

Γενικά, αν έχετε ένα ποιοτικό στρώμα, στο οποίο κάνετε καλό και ξεκούραστο ύπνο, τότε το ανώστρωμα δεν είναι απαραίτητο. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις, καλό θα είναι να προχωρήσετε σε αυτή την επωφελή αγορά:

  • Αν νιώθετε ότι το στρώμα είναι πολύ σκληρό για εσάς και δεν προσαρμόζεται στην πλάτη, στον αυχένα και στα γόνατα, όπως θα θέλατε.
  • Αν ξυπνάτε με πόνους στη μέση ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
  • Αν το στρώμα σας είναι παλιό και έχει χάσει την ελαστικότητά του.

Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να βάλω το ανώστρωμα πάνω στο στρώμα που έχω;κρεβάτι μέσα σε δωμάτιο

Αν το στρώμα σας είναι παλιό, ένα ανώστρωμα θα βελτιώσει την αίσθηση που σας προσφέρει και θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Αυτό μπορεί να γίνει με κάθε στρώμα. Όμως, αν το στρώμα είναι ιδιαίτερα φθαρμένο, έχει λακκούβες και εξογκώματα, το ανώστρωμα δεν θα προσφέρει κάποια σημαντική βελτίωση.