Η ανάκτηση δεδομένων είναι δυνατόν να μας απασχολήσει σε πολλές περιπτώσεις, καθώς ένα ανθρώπινο λάθος, μια απροσεξία ή ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να δημιουργήσει μια ανεπιθύμητη κατάσταση. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, όταν πρόκειται να κάνουμε με κατεστραμμένο σκληρό δίσκο. Κατ’ επέκταση προκύπτει και το ερώτημα: μπορώ να τα καταφέρω μόνος ή καλύτερα να απευθυνθώ σε ειδικούς επαγγελματίες;

Διαγραφή δεδομένων από ανθρώπινο λάθος

Η διαγραφή δεδομένων από αμέλεια αποτελεί ίσως το πιο σύνηθες φαινόμενο, που να μας οδηγεί στην αναγκαιότητα για επαναφορά αρχείων. Αυτό μπορεί να προκληθεί όταν θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τον υπολογιστή μας και πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία έχουμε ξεχάσει να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία του back up.

Οι πιθανότητες για ανάκτηση διεστραμμένων αρχείων μειώνονται όσο αργούμε να κινητοποιηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς επίσης εάν συνεχίσουμε να φορτώνουμε με δεδομένα το σκληρό δίσκο ή το usb. Αυτό οφείλεται στα κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά, που ενυπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας των υπολογιστών.

Εάν το σύστημα προσβληθεί από ιό, τα αρχεία δεν καταστρέφονται, αλλά δεν υπάρχει προσβασιμότητα σε αυτά, έως ότου υπάρξει αποκατάσταση.

Άλλο ένα ανθρώπινο λάθος, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δεδομένων είναι η διαγραφή τους, κατά τη διαδικασία του format. Στην περίπτωση αυτή, εάν υπάρξει άμεση κινητοποίηση, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε το σκληρό δίσκο, τότε έχουμε σημαντικές πιθανότητες για ανάκτηση αρχείων.

διαγραφη δεδομενων απο σκληρο δισκο

Ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο

Όταν έχουμε να κάνουμε με ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο, τότε η διαδικασία χρήζει μιας πιο ειδικής αντιμετώπισης, καθώς υπάρχει και αυξημένος βαθμός αντικειμενικής δυσκολίας. Βέβαια και εδώ υπάρχει μια σχετική διαστρωμάτωση, ως προς το μέγεθος της καταστροφής του σκληρού δίσκου.

Στην περίπτωση που η βλάβη δεν είναι βαριάς μορφής, τότε υπάρχει η δυνατότητα να σωθούν τα αρχεία, με την αντιγραφή τους σε μια άλλη μονάδα. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται με ελεύθερα προγράμματα, που διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία προσαρμογής της μονάδας, ώστε τα αρχεία να αντιγραφούν με ασφάλεια.

ανακτηση δεδομενων

Ανάκτηση δεδομένων από δίσκους SSD

Μια ιδιαίτερη περίπτωση είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος της επαναφοράς διαγραμμένων αρχείων και ανάκτησης δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο, όταν έχουμε να κάνουμε με το SSD, που είναι μονάδα δίσκου τελευταίας τεχνολογίας και δε διαθέτη μηχανικά μέρη. Η κατασκευαστική του δομή τον κάνει περισσότερο ευάλωτο σε πιθανές ζημιές, σε σχέση με τον κλασικό σκληρό δίσκο. Αυτό προέρχεται από χαρακτηριστικά, όπως η υψηλή τάση, τα μαγνητικά πεδία και η ξαφνική απώλεια ισχύος.

Επίσης έχει σχετικά περιορισμένο αριθμό κύκλων εγγραφής. Αυτό το γεγονός τον κάνει ακόμα πιο ευαίσθητο σε φθορές και κατά συνέπεια μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην προσβασιμότητα των δεδομένων, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Επίσης έχουν ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σύστημα ελέγχου, το οποίο αυξάνει την ταχύτητά του, αλλά καθιστά δυσκολότερη τη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων.

Ως κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση των βλαβών, που σχετίζονται με την ανάγκη για επαναφορά διαγραμμένων αρχείων, αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία. Όσο πολλαπλές γνώσεις και να διαθέτει κανείς στους υπολογιστές, πάντα υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος για να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες παρέχουν γνώσεις και μια σχετική ασφάλεια, για την επιτυχή πορεία των εργασιών.

ανακτηση δεδομενων απο ssd