Οι κουζίνες παραμένουν το πιο δημοφιλές δωμάτιο στο σπίτι για ανακαίνιση. Ωστόσο, η ανακαίνιση κουζίνας είναι ένα απαιτητικό έργο τόσο από πλευράς κόστους όσο και των απαραίτητων εργασιών. Έτσι, προτού προσλάβετε έναν εργολάβο και αρχίσετε να γκρεμίζετε τους τοίχους, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, για να προετοιμαστείτε σωστά. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε.

Ορίστε το budget σας

Καθώς σχεδιάζετε τη νέα σας κουζίνα, καλό είναι να είστε ρεαλιστές με το κόστος. Τα μεγάλα έργα ανακαίνισης καταλήγουν τις περισσότερες φορές να χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χρήμα από ό, τι αρχικά σχεδιάζατε, επομένως είναι καλή ιδέα να στοχεύσετε σε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό αρκετά κάτω από το μέγιστο budget σας, για να διασφαλίσετε ότι υπάρχουν επιπλέον κεφάλαια, εάν χρειαστεί. Ένας απλός κανόνας είναι να προσθέσετε έξτρα 10 έως 20% για μη προγραμματισμένα έξοδα. 

Κάντε καλή έρευνα

Επισκεφθείτε εκθεσιακούς χώρους κουζίνας και καταστήματα σπιτιού, για να υπολογίσετε το κόστος των ειδών κουζίνας. Διαβάστε όσο το δυνατόν περισσότερα άρθρα για τις τάσεις στην κουζίνα, ώστε να γνωρίζετε τι ακριβώς ζητάτε και πώς αυτό μπορεί να υλοποιηθεί.

Υπολογίστε τα κρυφά κόστη

Θυμηθείτε να λάβετε υπόψη το κόστος εργασίας και υλικών, καθώς και τους φόρους και τυχόν έξοδα αποστολής ή παράδοσης που ενδέχεται να προκύψουν. Επίσης, σκεφτείτε εάν υπάρχουν κάποιες εργασίες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Ακόμα και φαινομενικά ασήμαντες εργασίες μπορούν να σας εξοικονομήσουν σημαντικό χρηματικό ποσό.

Στόχος είναι η υψηλή ποιότητα

Λογικό είναι να θέλετε να εξοικονομήσετε δαπάνες, όμως μην αγοράζετε τα πιο φθηνά υλικά. Όταν πρόκειται για ανακαινίσεις κουζίνας, πρέπει να έχετε υψηλής ποιότητας λειτουργικά είδη, τόσο για δική σας χρήση όσο και για πιθανή μεταπώληση. Υψηλής ποιότητας ντουλάπια, πάγκοι και συσκευές θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο, κάτι που θα σας γλιτώσει από έξοδα συντήρησης και μια ακόμα ανακαίνιση στο μέλλον.

Αξιολογήστε τις ανάγκες σας αντί για τις επιθυμίες σας

Καλό είναι να είστε πρακτικοί και να μην αγοράζετε περιττά αντικείμενα. Μπορεί να είναι δελεαστικό να τοποθετήσετε διάφορα gadget στην κουζίνα και πανάκριβες φουτουριστικές συσκευές, αλλά είναι καλύτερο να παραμείνετε στα βασικά, εφόσον το budget σας είναι οριακό.

Η σωστή διάταξη της κουζίνας

Περισσότερο από οποιοδήποτε δωμάτιο στο σπίτι, η κουζίνα πρέπει να είναι πρακτική και λειτουργική. Σκεφτείτε πώς χρησιμοποιείτε την τωρινή κουζίνα σας, για να προσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας για τον ανακαινισμένο χώρο Τι λειτουργεί και τι όχι; Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη διάταξη του χώρου και αξιολογήστε τι θα λειτουργήσει καλύτερα για το νοικοκυριό σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε πόσα άτομα βρίσκονται συνήθως στην κουζίνα ταυτόχρονα. Εάν είναι περισσότερα από ένα, αξίζει να τοποθετήσετε περισσότερους από έναν πάγκους εργασίας.

Απαραίτητο είναι, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος, ώστε κάθε τι στην κουζίνα να γίνεται με ασφάλεια και άνεση. Το δάπεδο μπροστά από συσκευές πρέπει να έχει αρκετό χώρο, έτσι ώστε οι πόρτες να μπορούν να ανοίξουν και να μπορείτε να περπατήσετε μπροστά τους. Επιπλέον, φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο για κυκλοφοριακή ροή. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα στους πάγκους και τη νησίδα ή το κεντρικό τραπέζι, ώστε να μπορείτε να περπατήσετε χωρίς εμπόδια.

 

Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον εργολάβο που θα αναλάβει την ανακαίνιση της κουζίνας σας όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν και να είστε σίγουροι ότι οι προσδοκίες και οι ανάγκες σας θα ληφθούν υπόψη με βάση το budget και τις απαιτήσεις του χώρου.